Utrustning, klubbar och tävlingar

När man kommer till en bowlinghall förväntas man byta skor eftersom banorna är specialbehandlade för att vara så glatta som möjligt. Har man inga egna kan man alltid låna eller hyra för en smärre summa. Annars får man spela i strumplästen vilket inte är att rekommendera då bowlingbanorna är blanka och man därför lätt halkar.

Bowlinglag har ofta egna T-shirts med lagets logo och även om man bara tränar brukar många ändå ha lagtröjan på sig. Det är dock inget tvång utan är snarare för att visa god laganda och sammanhållning. Lagen består av alltifrån pensionärsklubbar till Star Warsfanatiker.

Kloten var ursprungligen gjorda av trä men så småningom ersattes detta material med tungt gummi. På 1960-talet började man experimentera med plast och sedan dess är det vanligt med bowlingklot som finns i regnbågens alla färger och som är roligt eller tufft tecknade. Dagens klot består av ett speciellt material som heter uretanplast och får max väga 7 257 gram. I klotet borras tre hål för spelarens fingrar och om man sysslar mycket med bowling är det inte ovanligt att man beställer ett eget klot där hålen borrats specifikt för att passa individens hand. För barn finns det lättare och mindre klot, liksom för handikappade. Med hjälp av en slags flyttbar ränna kan en människa med rörelsehinder också vara med och spela och de flesta bowlinghallar har sådana till låns.

Nästan alla städer i Sverige har bowlingförbund och vill man satsa på sporten organiseras det ett flertal tävlingar varje år. Svenska Bowlingförbundet utannonserar tävlingar på både nationell och internationell nivå, liksom tävlingar som sker för välgörande ändamål.

I Europa håller man ungefär tjugo tävlingar varje år och i november 2017 kommer världsmästerskapen äga rum i Mexiko. Sverige fick sin första guldmedaljör i världsmästerskapen år 1954 och idag räknas Tomas Leandersson som en av landets mest framgångsrika bowlare. Han har kammat hem medaljer i över 60 internationella tävlingar och fick titeln som världens främste amatörbowlare år 1993.