Må bra med med bowling

Vid första anblicken verkar bowling förmodligen inte vara något speciellt i träningssammanhang men det har visat sig att det visst finns fördelar med att spela. Eftersom man håller i en tung boll krävs viss styrka och den precisionsstyrda armrörelsen som man rullar iväg klotet med är både bra för flexibilitet och balanssinne, då kroppen måste hållas i ett visst läge för jämvikt. Det är mycket ovanligt med bowlingsrelaterade skador och äldre människor uppmuntras ofta av sina läkare att bowla då det är bra för ligamenten, musklerna och konditionen.

Bowling främjar allmän smidighet och stärker både ben och ryggrad och under en match bränner spelaren i genomsnitt 200-350 kalorier i timmen, beroende på kroppsvikt och intensitet. Fitnessexperter jämför sporten under en bowlingmatch med att gå med vikter i händerna och precis som alla andra aktiviteter är fördelen att man rör på sig, vilket i sin tur får fart på cirkulation och andning.

Mycket viktigt är också de psykologiska fördelarna med sporten. Man får tillfälle att umgås med andra, att bilda sammanhållning i sitt lag, liksom att träffa andra som också är aktiva eller åtminstone intresserade. Under turneringar kan lag från olika orter mötas och i kombination med träning och tävlingar brukar lagen ofta ta en kopp kaffe eller äta en gemensam måltid i bowlinghallens servering. Även om man väljer att bowla med en simulator kan man göra det i lag. Motivation är viktigt i livet och blir bowling en hobby kan man räkna med mycket kul.

Det organiseras också ”para bowling” tävlingar där människor med funktionsnedsättningar kan delta. Eftersom sporten inte är speciellt krävande lämpar den sig mycket väl för människor som av olika skäl har svårt att delta i sporter som kräver extrem snabbhet eller styrka. Här handlar det om koncentration snarare än fysisk prestation och är mycket givande och glädjande för dessa människor.