Bowlingens oväntade historia

Idén om att genom att kasta ett föremål och försöka välta ett antal uppställda objekt har funnits sedan urminnes tider. Antikens egypter och romare brukade tillverka klot av läder, keramik eller sten och med dem försökte de sedan välta ner ett antal uppställda föremål, som stenar eller lerfigurer. Bruket spred sig över hela Europa och resulterade i olika versioner som fransmännens boule och gotlänningarnas bollspel pärk.

Under medeltiden blev det mycket populärt i England och Tyskland att spela kägelspel av olika slag och man gjorde det oftast på gräs. Sporten blev så populär att den började distrahera folk från viktigare ting, som att tex syssla med pilbågsskytte, att lagar instiftades mot sporten redan på 1300-talet. Man bytte då underlag till bland annat lera och trä då lagen specifikt förbjudit sporten på gräs, och så kunde folk lyckligt spela vidare.

Under 1400-talets andra hälft började man bygga inomhushallar, vilket gjorde att det gick bra att spela året runt och under alla väderförhållanden. Med det började man också inkludera mat och dryck och så småningom utvecklades rena bowlingrestauranger så som vi känner till dem än idag.

Den förste kände kungligheten som aktivt spelade bowling var den notoriske Henrik VIII som var så förtjust i sporten att han lät bygga bowlingbanor i sitt palats. Själv tyckte han att det var en aristokratisk sport och förbjöd vanligt folk att syssla med den annat än på specifika helgdagar.

Kanske mest förvånande av allt var att den niokägelstandard som vi är vana vid instiftades av ingen mindre än Marthin Luther. När han inte satt och komponerade teser och kämpa för den protestantiska reformationen gillade han att bowla med sina barn och han lät till och med bygga en egen bowlingbana åt familjen.

Till USA kom sporten i början på 1600-talet med holländska nybyggare som kommit för att bosätta sig på andra sidan Atlanten, och de samlades för att tävla i närheten dagens Broadway i New York. Holländarna spelade här på gräs och det inhägnade området där man bowlade för fulla rullar är idag bevarat som en av stadens äldsta offentliga parker och heter fortfarande Bowling Green.