Att bowla har varit många människors favoritsysselsättning i tusentals år och idag spelas sporten av folk över hela världen. Ung som gammal, lång som kort, amerikan eller japan, rik som fattig… bowling ger idag glädje, kampanda, sysselsättning och spänning åt 100 miljoner människor och intresset ser inte ut att avta någon gång i den närmsta framtiden. Förutom själva spelet i sig har bowlinghallar också mycket annat att erbjuda som spa, barer och restauranger och en mängd spel, både elektroniska och manuella, och över huvud taget är det en social mötesplats.

I USA är det inte ovanligt att den första daten sker just över ett bowlingklot och i Sverige finns det många pensionärsklubbar som tävlar mot varandra. Det är också vanligt att bowlinghallar används som konferenslokaler och för barnkalas, där bowlingen ofta integreras som en form av extra underhållning. Bowling går för närvarande genom en ny trend där man kombinerar sporten med mat, nöje liksom andra spel.

Det finns många olika typer av bowling men den allra vanligaste i Sverige är tio käglor som ställs i en trekant i slutet av en lång bana. Spelarna skall sedan genom att rulla iväg tunga klot försöka träffa alla käglor.

Ordet bowling kommer från det indoeuropeiska ordet ”boul” som betydde bubbla eller runt föremål och hänvisar alltså till den tunga kula man använder i sporten. Via latinets bulla spreds ordet till olika europeiska språk och kom att skapa nya ord relaterade till runda objekt: boll, bubbla, engelskans bowl liksom franskans boule.

Bowling blev populärt i Sverige på 1900-talet och en av dess fördelar är att alla kan delta oavsett ålder och kön. Idag bowlar ungefär 30 000 svenskar i landets 250 hallar och förutom den klassiska formen är det också många som tycker om att spela varianter av spelet, som strumplästbowling och discobowling.