Spelregler och poängräkning

Eftersom bowling handlar mer om precision än styrka brukar män och kvinnor tävla mot varandra om det inte är fråga om officiella tävlingar. Målet är att med sitt klot stöta till de 45 cm höga käglorna som står uppradade i en trekantsformation i slutet av bowlingbanan. Spelaren måste släppa klotet före en viss linje, annars räknas inte kastet, och avståndet mellan denna övertrampslinje och käglorna är 18,2 m.

Lyckas man med en gång få ner alla käglorna kallas det för en strike, vilket ger högsta poäng men gör man inte det får man ytterligare ett försök på sig innan det blir motståndarens tur. Man brukar spela mellan 10 och 12 omgångar och har antingen speciella protokollkort att fylla i poängen på eller en datoriserad bana där poängen visas på en monitor.

När man inte lyckas få ner alla käglor räknar man helt enkelt varje kägla som ett poäng. Får man t.ex. ner 5 på första och 4 på andra försöket blir det sammanlagt 9 poäng. Får man ner alla käglor på sina två försök kallas det för spärr och ger spelaren 10 poäng plus vad han eller hon lyckas med på sitt nästa försök. Har man fått strike räknar man 10 poäng plus de två följande försöken.

I en tävling med 12 omgångar kan man som max få 300 poäng, vilket innebär att man gjort 12 klockrena strikar varje gång. I Sverige skedde det för första gången år 1928 och sedan dess har den ”perfekta serien”, som detta kallas, genomförts nästan 4000 gånger i landet.

Bowlinglag brukar bestå av 8 personer med en avbytare vid behov. Skickliga bowlare brukar utveckla egna stilar för att få så bra resultat som möjligt och det man genast börjar träna på när man börjar spela regelbundet är att få ett visst spinn på bowlingkulan. Lyckas man få in en bra stil kan man få ett flertal strikes, men det krävs tålamod och tid för att man skall bli ett riktigt proffs.