Olika sorters bowlinghallar

Bowlingfebern spred sig över hela den nordamerikanska kontinenten på 1800-talet och år 1840 byggdes den första inomhusbanan i USA. I början på 1900-talet reste sporten tillbaka till Europa och etablerades så rejält att rena bowlingklubbar och – förbund nu började grundas. Först på plan var engelsmännen år 1903 och Sverige fick sin första bowlinghall och – klubb år 1909 i hotell Regina i Stockholm. Det skulle dröja ännu några år till det första nationella bowlingsällskapet bildats och så skedde år 1930 med det Svenska Bowlingförbundet som året därefter började organisera mästerskap.

År 1947 fick också Vita Huset i Washington en egen bowlingbana som en present till den dåvarande presidenten Truman. Presidenten skall inte ha varit speciellt intresserad av sporten men Nixon kom senare att bli en ivrig spelare.

Många bowlinghallar erbjuder andra spel som curling, dart, go-cart, minigolf och biljard och det är mycket populärt med olika arkadspel och spelautomater där man kan spela casinospel och bingo. Ungdomar och vuxna tävlar i både verklig och virtuell flipper och eftersom de flesta bowlinghallar idag har WiFi kan man spela alla möjliga online spel på sin egen mobil eller surfplatta.

Med hjälp av storbilds-TV är det inte ovanligt att bowlinghallar också regelbundet visar sportevenemang där man i sällskap med andra kan se på fotboll, hockey, basket osv. Vissa hallar organiserar också tre- eller femkampsevenemang där lag kan tävla i olika aktiviteter, t.ex. bowling, dart och shuffleboard. Ett trevligt sätt att få företagets anställda eller familjemedlemmar att umgås och ge en känsla av stark laganda.

Världens största bowlinghall ligger däremot inte i Sverige utan i Japan. Inazawa Grand Bowl har hela 116 banor och lokalen är större än ett fotbollsfält, hela 17 000 kvadratmeter. Den näst största ligger i USA och har 78 banor och har till och med utrustats med rökmaskiner och lasershower. Det nya modet i Amerika är att ha så lyxiga hallar som möjligt och man kan bowla i barnfria lokaler samtidigt som man sitter i en läderfåtölj och läppjar på en cocktail i belysning av en kristallkrona!