Vad kostar det?

Man kan hyra en bowlingbana för kortare eller längre spel, där minimum brukar vara 10 minuter. Beroende på var man bor i landet och vilken tid man spelar kan en timme, vilket oftast betyder 55 minuter så att man inte drar ut på tiden, kosta mellan 200 – 400 SEK. Det är billigare att spela dagtid under vanliga veckodagar än kvällar och helger och då många bowlinghallar har alkohollicens är det ofta 18 års åldersgräns efter klockan 21 på helgerna. Det finns ofta rabatter för pensionärer och studenter om man har med sig legitimation. Har man inte egna skor kan man hyra det för ca 10 – 20 SEK.

Vill man skaffa sig ett eget bowlingklot är det flera faktorer man bör tänka på. Man brukar säga att klotet skall väga ungefär 10 % av spelarens kroppsvikt men eftersom människor är olika starka är det bra att prova på lite olika vikter och se vad som passar. Detsamma gäller avståndet mellan hålen som skall borras. Det beror inte bara på handens och fingrarnas storlek utan även hur ens grepp är format.

Klot brukar börja på 2000-3000 SEK men det kan tillkomma en extra kostnad på 700-1000 SEK för borrningen. Vill man ha specialdesign får man också räkna med att betala extra men det finns oändliga möjligheter.

Det är mycket praktiskt att skaffa en väska för sina klot och modellerna kommer i en-, två- eller treklotsformat. Deras priser börjar vid ungefär 1000 SEK. Väskorna har oftast hjul och ser lite grann ut som shoppingvagnar som äldre damer drar omkring på men med tuffare material och design.

Bowlingskor kostar ungefär 600 SEK och uppåt, beroende på kvalitet. Till det brukar ivriga bowlare också köpa accessoarer som rengöringsmedel för sina klot och skor, special handskar och små kuddar som man kan torka händerna med under matcherna.